Apprenticeship 2022 2023

apprenticeship programma 2022 2023

by | Jan 23, 2022

 

Oktober 2022 t/m 5 mei 2023

 

 

Vanaf 7 oktober 2022 bied ik in samenwerking met de Stichting Agro Ecologie Gelderland een apprenticeship leerweg waarin je zowel theorie als praktijk ervaringen op doet over permacultuur, voedselbossen, natuurvoedingskunde, kruidenkunde en de kunst van veranderen!

 

PERMACULTUUR, VOEDSELBOS, NATUURVOEDING, KRUIDENKUNDE

Ervaar hoe je een regeneratieve leefstijl vorm geeft. Het hebben van een eigen tuin of een andere groene ruimte is fijn maar niet eens noodzakelijk. Want natuur vind je overal, en je kunt op veel manieren meewerken aan het herstellen van de aarde. Ik leer je de mogelijkheden te herkennen om je verbinding met de natuur terug te vinden of te verstevigen.

Kennis uit permacultuur, over voedselbossen en natuurvoedingskunde laat ik je in de praktijk ervaren. Natuurlijk wordt dat ondersteund door theorie en inspiratie. Door het toepassen van ecologische kennis en veranderkunde versterk je je persoonlijke impact. Verwondering en het herwaarderen van je eigen mogelijkheden bieden handvaten in deze tijd van transformatie.

 

 

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen

 

VOOR WIE?

Iedereen die zijn leefstijl wil vergroenen.

Deze leerweg helpt je wanneer je overweegt om je leven om te veranderen en meer zelfvoorzienend te worden. Maar je wilt eerst leren wat dat precies inhoud en hoe dat leven er uit kan zien.

De apprenticeship is ook geweldig wanneer je een theoretische of online permacultuur cursus hebt gedaan en toe bent aan verdieping en praktijk ervaringen. In deze periode werk je aan vaardigheden en vergroot je je netwerk.

 

AANTAL DEELNEMERS

Door de persoonlijke benadering is het aantal plaatsen beperkt tot maximaal 5 personen. Omdat je mee draait in mijn beroepspraktijk is het belangrijk dat we een klik maken. Dus we leren elkaar eerst vrijblijvend kennen om af te stemmen of we de juiste match zijn. Hiervoor ontvang je bij aanmelding een intake lijst en we hebben een online ontmoeting van tevoren.

 

WANNEER?

De apprenticeship loopt van 7 oktober 2022 t/m 21 april 2023  In goed overleg kom je eens in de 14 dagen op vrijdag naar Brummen. Soms gaan we op excursie naar projecten van collega’s. De dagen duren van 10:30-16:00 uur. Van half december tot half januari zijn er geen bijeenkomsten.

WAT GA JE LEREN?

Tijdens de werk/leer periode oefen je een regeneratieve leefstijl, waarbij je kennis maakt met vele aspecten en mogelijkheden. Zo wordt het een stuk makkelijker om te kiezen waar je impact wilt hebben, waar je transformatie begint en hoe je daarin een weg voor jezelf kunt uitstippelen. Met de natuur als uitgangspunt leer je natuurlijk ook hoe je op een gezonde manier voedsel verbouwd. Dat is de basis. De werkgebieden zijn:

 

PERMACULTUUR   Wat is een permanente cultuur?  Wat verstaan we onder duurzaam en regeneratief? Hoe pas je dat toe?  Hoe beweegt een gezond ecosysteem met veranderingen mee? Wat is nodig voor zelfvoorziening en zelfbehoud? Over dynamisch equilibrium en ecosysteemherstel. Over het gifvrij kweken van groenten en fruit en zorgen voor de aarde. Je werkt mee in permacultuur projecten.

VOEDSELBOS  Hier zul je meer leren over ontwerpkeuzes, onderhoud en beheer. Je doet onderzoek naar soorten en leert planten en bomen vermeerderen. Verder doe je veld onderzoek en observaties. En ook de sociale aspecten van voedselbos en permacultuur projecten komen uitgebreid aan de orde.

CvG Apprenticeship 2022 2023

NATUURVOEDINGSKUNDE  is pure voeding, onbewerkt en gifvrij geteeld. Wat is voedend, waarmee ondersteun je je lichaam en gezondheid? In natuurvoedingskunde worden geen voedingsmiddelen uitgesloten, het gaat niet om diëten of denken in beperkingen. Nieuwe smaken, lekkere bereidingen en elke bijeenkomst een heerlijke biologische lunch!

KRUIDENKUNDE EN WILDPLUK  Dat betekent ook dat we wilde kruiden gaan plukken, leren over verwerkingen tot EHBO middeltjes en gezondheids-boosters. Maak kennis met een wereld vol overvloed.

 

Foods & Herbs

 EXCURSIES  naar enkele inspirerende projecten van collega’s laten nog meer mogelijkheden zien en geven je toegang tot een alsmaar groeiend netwerk aan regeneratieve projecten.

voedselbos beheer

JOUW INBRENG

Er is ruimte om je eigen leerweg vorm te geven binnen het aanbod. Je kunt bijdragen aan dagelijks onderhoud, communicatie van projecten, vormgeving en (permacultuur) ontwerp. Je hebt de mogelijkheid om onder begeleiding ontwerpen voor je eigen tuin, voedselbos of leefstijl te ontwikkelen. Naast je aanwezigheid eens in de 14 dagen kun je rekening houden met minimaal een dag in de week voor het zelfstandig uitwerken van opdrachten. Als je er meer tijd in wilt steken, dan is dat aan jou.

 

Bosbodem

HOE WERKT AANMELDING?

Wanneer:

In 2022: 7 en 21 okt / 4 en 18 nov / 2 en 16 dec /

In 2023: 13 en 27 jan / 10 en 24 feb / 10 en 24 mrt / 7 en 21 apr

Terugkomdag: in overleg in juni of september 2023

Kosten:

1390 euro, bij aanmelding voor 1 juni ontvang je een korting van 250 euro! Dan betaal je dus 1140 euro.

Dit is gebaseerd op 15 live bijeenkomsten van 10:30-16:00 uur inclusief een uitgebreide natuurvoedingslunch.

Wanneer de bijdrage te hoog is voor je budget kun je contact met me opnemen en kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn. Zeker wanneer je jonger bent dan 35 (maar dit is wat arbitrair) wordt je van harte uitgenodigd om je niet door kosten te laten ontmoedigen. Volgens goed permacultuur gebruik zijn er meer waarden om uit te wisselen dan alleen monetair.

Locatie:

Brummen is goed bereikbaar met openbaar vervoer en ligt prachtig tussen de Veluwe en de Ijssel in. Het bijzondere landschap kent steeds meer regeneratieve initiatieven. Onze vaste uitvalsbasis is Voedselbos Nieuwe Erven en onze dorps-boerderij aan de Ambachtstraat. Er wordt in overleg hybride gewerkt d.m.v. digitale bijeenkomsten, als de situatie daar toe uitnodigd.

Aanmelden of informatie:

Wanneer je je wilt aanmelden voor het kennismakingstraject of meer informatie wenst, dan kun je me een bericht sturen

 

IMG_5539 CvG