Permacultuur Introductie

Permacultuur introductieDAG

by | Jul 20, 2021

 

Misschien ben je nieuwsgierig wat permacultuur precies is en wat het voor je kan betekenen. Het onderdeel worden van de oplossing en het meewerken met de natuur zijn zinnen die je vaker zal horen wanneer het over permacultuur gaat. Maar het is nog rijker dan dat!

Dus ben je nieuwsgierig en heb je behoefte aan een introductie in een fijne omgeving, dan nodig ik je van harte uit in Brummen. Ik organiseer op zaterdag 28 augustus een bijeenkomst waarin we in een natuurlijk ritme kennis maken met deze bijzondere ontwerp techniek.

 

Wat is dat dan, permacultuur?

Permacultuur ontwerp maakt onderdeel uit van een verandering die van onderuit de samenleving is opgepikt en waarbij welvaart, gezondheid en welzijn voor mens en planeet hand in hand gaan.

Permacultuur werd in de jaren 70 ontwikkeld door Bill Mollison en David Holmgren in Australië. Inmiddels heeft dit ontwerpsysteem zich wereldwijd  gevestigd als een antwoord op belangrijke ecologische vraagstukken en boeren-ondernemerschap.

Waar de afkorting eerst verwees naar permanente agricultuur is het gaandeweg verandert in een groter perspectief en is permanente cultuur passend. Er is steeds meer erkenning voor permacultuur als ontwerp instrument in Nederland.

Geen quick fixes

Er zijn in permacultuur geen quick fixes, geen dogma’s en elk permacultuur ontwerp kan er weer anders uit zien. Om deze reden spreekt permacultuur mij dan ook enorm aan, het is een wezenlijk creatieve manier om met de natuur samen te werken. Vanuit respect en vertrouwen en inzicht in natuurlijke systemen.

Deze introductie is voor iedereen die zich wil oriënteren op wat Permacultuur is, en wat het voor je kan betekenen. Bij het verbouwen van voedsel maar ook bij het kiezen voor een gezonde en natuurlijke leefstijl.  Permacultuur principes zijn namelijk toe te passen op heel veel structuren, dus ook voor maatschappelijke projecten, organisaties en persoonlijke ontwikkeling. Ook voor mensen die een opleiding overwegen is dit een mooie kennismaking.

Permacultuur tuin

VOEDSELBOS

Ik organiseer deze introducties in het voedselbos in Brummen, toch een beetje mijn ‘thuisbasis’. Deze is nu ruim 3,5 jaar oud en één van de eerste voedselbossen in de openbare ruimte. In dit openbare voedselbos is goed te ervaren hoe je ontwerp principes uit permacultuur niet alleen voor het ontwerpen van beplanting  toepast maar ook hoe je ze op sociaal gebied kunt inzetten. Goed aangelegde voedselbossen gebruiken veel permacultuur technieken, dus je kunt meteen in de praktijk zien hoe het kan werken.

Aanmelden

Locatie:

Voedselbos Nieuwe Erven, Brummen. Meer info na aanmelding.

Wanneer:

Zaterdag 28 augustus

Aanmelden of informatie:

Voor vragen en aanmeldingen kun je een bericht sturen

 

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen
Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen