Permacultuur Introductie

Permacultuur introductiedagen

by | Jun 12, 2022

 

Donderdag 6 april 2023 Brummen

Zaterdag 11 maart en Donderdag 4 juli 2023 Amersfoort

 

Misschien ben je nieuwsgierig wat permacultuur precies is en wat het voor je kan betekenen. Onderdeel worden van de oplossing en het meewerken met de natuur zijn zinnen die je vaker hoort wanneer het over permacultuur gaat. Maar het is nog rijker dan dat!

Daarom organiseer ik dit najaar twee losse introductie dagen in het voedselbos Brummen. Zo kun je in een natuurlijke, ongedwongen sfeer kennis maken met permacultuur als ontwerp techniek.

Overweeg je een permacultuuropleiding te gaan volgen of ben je erg benieuwd naar permacultuur in een stedelijke omgeving dan zijn de bijeenkomsten in de WAR in Amersfoort in 2023 een goede kennismaking.

 

Wat is dat dan, permacultuur?

Permacultuur ontwerp maakt onderdeel uit van een verandering die van onderuit de samenleving is opgepikt en waarbij welvaart, gezondheid en welzijn voor mens en planeet hand in hand gaan. Je kunt het eigenlijk niet in één zin beantwoorden, en dat is er ook zo leuk aan.

Waar de afkorting eerst verwees naar permanente agricultuur is het gaandeweg verandert in een groter perspectief en is permanente cultuur passend. Er is steeds meer erkenning voor permacultuur als ontwerp instrument in Nederland.

 

Reacties van andere deelnemers:

‘Het voelt een beetje als thuiskomen. Waarom leren we dit niet op school?’

‘Ik had de hele dag door momenten met kippenvel, alle puzzelstukjes vallen in elkaar’

‘Ik probeerde mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken, dat voelde zo verstikkend. Maar nu zie ik opeens in dat het ook anders kan, en beter. Dat lucht zo op!’

 

‘Je enthousiasme is aanstekelijk. Ik heb me geen moment verveeld en heb eigenlijk alleen maar honger naar meer’

‘Zo’n voedselbos zou elke buurt eigenlijk moeten hebben’

 

Geen quick fixes

Zonder standaard quick fixes en dogma’s zal elk permacultuur ontwerp er anders uit zien. Het is dus een creatieve manier om met de natuur samen te werken en daar van te leren.

Deze introductie gaat over het verbouwen van voedsel maar ook bij het kiezen voor een gezonde, natuurlijke leefstijl en het opbouwen van gemeenschap.  Permacultuur principes zijn daarnaast toe te passen op maatschappelijke projecten, organisaties en persoonlijke ontwikkeling.

Introductie Permacultuur

 

Aanmelden

Locatie:

 

VOEDSELBOS BRUMMEN

De introductiedag  op  6 april vinden plaats in het voedselbos in Brummen. Met 5 jaar oud één van de eerste voedselbossen in de openbare ruimte. Je kunt hier goed ervaren hoe je  permacultuur niet alleen toepast bij het ontwerpen van beplanting maar ook hoe dit op sociaal gebied ingezet kan worden. Goed aangelegde voedselbossen gebruiken veel permacultuur technieken, dus je kunt meteen in de praktijk zien hoe dat werkt.

 

STEDELIJKE BROEDPLAATS AMERSFOORT

Op 11 maart en 4 juli 2023 vinden er ook dagen plaats in Amersfoort in culturele en creatieve broedplaats De War. Dit initiatief is een cultureel sociaal project waarin permacultuur ontwerp terug komt. Zowel in de zich ontwikkelende stadstuin als in de sociale structuur zijn ontwerpkeuzes terug te vinden. Een inspirerend voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is.

Deze bijeenkomst geef ik voor de gelegenheid samen met gewaardeerde collega Maranke Spoor van de Stichting permacultuuronderwijs. De WAR is de thuisbasis van deze stichting, ze beheren ook de transitie bibliotheek. Mocht je de jaaropleiding van Maranke overwegen, dan is dit alvast een mooie kennismaking. Maar ook als op zichzelf staande ontmoeting is dit een fijne dag.

 

Wanneer:

– Zaterdag 11 maart: 10:30-16:00 uur (Amersfoort)

– Donderdag 6 april 10:30-16:00 uur (Brummen)

-Donderdag 4 juli: 10:30-16:00 uur (Amersfoort)

 

Kosten:

85 euro

 

Aanmelden of informatie:

Voor vragen en aanmeldingen kun je een bericht sturen

 

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen
Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen