What

kunst & kruiden

Wat ik doe

Ik geef mijn wereld vorm zoals ik deze zou willen nalaten aan de volgende generatie. Met veel kunst en kruiden. Permacultuur geeft me de mogelijkheid om daar aan bij te dragen.

Chantal-van-Genderen-rok-permacultuur

lessons

Permacultuur

Permacultuur is te overvloedig om te beschrijven in één alinea. Je kunt zeggen: met de natuur meewerken in plaats van er tegenin. Of:  onderdeel van de oplossing, en niet langer aan de problemen mee werken. Maar dat is te kort door de bocht.

Permacultuur is een ontwerpsysteem. Door het gebruiken van ontwerp-principes maken we duurzame systemen. Systemen die het leven ondersteunen en extra functies hebben voor de mens. Permacultuur ontwerp is toe te passen op landschap en tuin, op de samenleving en op je persoonlijke leven. Het gaat om ecologisch bewustzijn, samenleven op aarde en je unieke plek leren kennen in dat levensweb.

Permacultuur trekt mij aan omdat ik van de natuur houd, het geeft de mogelijkheid veel buiten te zijn. Onder mijn studenten vind je hoveniers, mensen uit de zorg, boeren, kunstenaars, ambtenaren, ondernemers, docenten, bankmedewerkers, en mensen die een tweede loopbaan willen starten. Een inspirerende mix aan kennis en ervaringen. Permacultuur vormt dus netwerken. Het is toe te passen in allerlei beroepen.

Als je meer wilt lezen over permacultuur, dan raad ik je aan om de website van de Stichting Permacultuur Onderwijs van collega Maranke Spoor eens door te lezen. Daar vind je ook informatie over de jaaropleiding. Ik ben gastdocent bij deze opleiding.

 

“It’s a revolution. But it’s the sort of revolution that no one will notice. You might have less money to earn because your food is all around you and you don’t have any energy costs. Giant amounts of money might be freed up in society so that we can provide for ourselves better… So it’s a revolution. The only ethics we obey are: care of the earth, care of people, and reinvestment in those ends.”

Bill Mollison

Voedselbos-Brummen

care

Elk stuk kaal land wil uiteindelijk bos worden. Dus begint er een natuurlijke ontwikkeling waarin pioniersplanten, kruiden, struiken, bomen en nog een aantal lagen ontstaan. Er vormt zich een ecosysteem waarin het barst van het leven. Door dit proces te versnellen, en het in te richten op oogst voor mensen boots je een natuurlijk bos na met allemaal eetbare planten en bomen. De ecologische functies blijven behouden. En je hebt een voedselbos! Wil je hier meer over leren dan kun je via Natuur en Milieu Gelderland onze cursus hierover volgen.

Wanneer je bedenkt dat we van de 50.000 beschreven eetbare planten er op dit moment maar zo’n 30 op ons menu hebben staan, dan hebben we een wereld te winnen! Meer variatie op ons bord spiegelt zich in ons landschap, en andersom.

Voedselbos Nieuwe Erven in Brummen is één van de eerste voedselbossen in openbare ruimte die Nederland rijk is. Ik ben nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit voedselbos. Op verzoek geef ik hier rondleidingen en themalessen. Daarnaast geven we als vrijwilligersgroep regelmatig presentaties op locatie.

Voedselbos-Brummen
Art space

art

Beeldend werk

Kunst is mijn levensbehoefte. Ik maak het, ik omring me er mee en ik wil dat ook mogelijk maken voor anderen. Jaren werkte ik als tentoonstellingsmaker bij het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF). Wij zaten dicht op vernieuwende beeldende ontwikkelingen. Veel fotografen van naam hebben in het begin van hun loopbaan exposities in het ACF gehad.

Nu ik het groen in ben gegaan en naar de Veluwezoom ben verhuisd, komt kunst terug in mijn leven. Deze keer nog sterker in verbinding met de natuur.

Zo ontstond Earth Based Art Space, een plek om kunstenaars onder de aandacht te brengen die zich door de natuur laten inspireren. Maar ook een ruimte waar kunstenaars hun ecologische geletterdheid kunnen bijspijkeren, kennis ophalen en delen.  Een ruimte voor experimenten in de luwte.

Heb je interesse in samenwerking? Neem dan contact met me op.

 

connect

Kruidenthee drinken?

Geïnteresseerd in een rondleiding in het voedselbos, permacultuur advies of een samenwerking?