Cursus Salutogenese, oorzaken van gezondheid

by | Apr 2, 2020

CORONA UPDATE: door de verspreiding van het corona virus kunnen we in mei niet bij elkaar komen, en misschien is het daarna ook nog een poosje spannend. Met Birgit ben ik nu aan het kijken of we alternatieve data kunnen plannen. Meer informatie volgt.

Eendaagse cursus

 

Al jaren nodig ik arts Birgit Spoorenberg uit om haar inspirerende visie op gezondheid te geven tijdens haar ééndaagse cursus Salutogenese.  In tegenstelling tot de pathogenese (de leer van de ontwikkeling van ziekten) richt de salutogenese zich op de ontwikkeling van gezondheid.

 De cursus biedt bewustwording dat alles met elkaar samenhangt. Hoe we leven, waar we aan blootgesteld worden, het omgaan met soorten stress. Maar ook de kwaliteit van onze ritmes en onze voeding, en de gesteldheid van de bodem.

 Birgit heeft een aanstekelijke manier om deze onderwerpen toe te lichten en ze geeft directe handvaten zodat je al meteen veranderingen in je leefstijl kunt aanbrengen. Zonder dat ze op allerlei specifieke klachten zal ingaan, schetst ze wel een samenhangend algemeen beeld, waarin ieder zich kan herkennen.

 

Zelf heb ik haar cursus nu al vele malen bijgewoond, en elke keer kan ik me weer op een nieuw aspect richten. Dus er is genoeg om mee aan de slag te gaan!

Deze cursusdag stond al gepland en is alleen maar relevanter geworden nu we met het coronavirus te maken hebben. Het ondersteunen van je eigen gezondheid, maar ook oog hebben voor het creëren van een gezonde leefomgeving is ontzettend belangrijk. Om daar op een positieve manier aan bij te dragen kan al stress wegnemen en het vertrouwen in onze veerkracht groter maken.

 

Ik organiseer de cursus voor Birgit  op 7 mei op de Zaadmarkt 94 in Zutphen en op 4 juni in het voedselbos in Brummen (specifieke informatie volgt na aanmelding)

!   Ondertussen kun je wel via de website van de cursus Salutogenese een aantal interessante video’s bekijken waarin Birgit uitleg geeft over ons immuunsysteem en hoe je deze in tijden van corona extra kunt versterken.