about

Chantal van Genderen

about

Chantal

Voor ik permacultuur ontwerper was werkte ik in het Amsterdams Centrum voor Fotografie (ACF). Hier maakte ik tentoonstellingen met aankomende talenten en gaf ik fotografielessen. Ik leerde goed observeren en leefde van schoonheid. Maar gaandeweg kreeg ik het gevoel dat planten, bomen en dieren meer aandacht konden gebruiken. En ik wilde naar Gelderland terug, de natuur in.

In 2011 volgde ik de opleiding permacultuur bij Maranke Spoor en Taco Blom, en daarmee viel alles op zijn plek. Hier leerde ik hoe de keuze voor bepaalde voedings-gewassen enorme gevolgen heeft voor onze gezondheid, ons landschap, de maatschappij en de aarde. Ik vervolgde mijn studie met drie jaar natuurvoedingskunde en extra modules kruidenkennis.

Wanneer je permacultuur hebt bestudeerd volgt verdieping vanzelf. Ik zag verbanden. Voeding en gezondheid. De waarde van neurodiversiteit. Mijn Indische afkomst en Gelderse geboortegrond, de kunstwereld. Mijn Hawaiiaanse fascinatie. De stad, het dorp. En iedereen die ik ontmoet voegt weer kennis, vaardigheden en verhalen toe. Het wordt steeds rijker binnen mijn permacultuur ‘systeem’.

Een overvloedige, meer ontspannen wereld is mogelijk. Eerst zag ik haar in hele kleine rafelige kiertjes verschijnen. Inmiddels begint het duidelijker te worden, maar er is veel koudwatervrees en angst voor het nieuwe. Ik vraag kunstenaars en groene pioniers om die zorgzame wereld vol schoonheid samen met mij zichtbaar te maken. Het is belangrijk om ons te verbinden, bruggen te bouwen en kennis te delen. Daarom deze website: om jou te ontmoeten.

“Transitie en systeemverandering klinken best droog en formeel, terwijl het spannend, verrassend en inspirerend is! Onverwachte verbindingen maken. Kunst en kruiden. Verhalen en beweging. Landschappen tot leven roepen, voeding en verbeelding, samen met vogels en bomen dansen en verre dromen uit hun slaap wekken.”

Chantal van Genderen

earth care

projecten

Projecten vinden mij vanzelf. Sommigen verstoppen zich nog wel eens een beetje. Dus ik help mee om ze beter zichtbaar te maken. Ik vind ze namelijk geweldig.

Kruidenoogst Chantal oogst voedselbos

aanjager

VOEDSELBOS

Ik werk samen met buurtgenoten en de gemeente aan het openbare voedselbos Nieuwe Erven in Brummen. Dat past bij permacultuur: Think Global Act Local. Ik vind het leuk en belangrijk werk. Mijn directe buurt wordt mooier en gezonder en dat is een inspiratie voor velen, zelfs voor mensen die verder weg wonen. En we plukken natuurlijk de vruchten.

Stichting Agro Ecologie Gelderland

initiatiefnemer

agro ecologie gelderland

Als voorzitter van de Stichting Agro Ecologie Gelderland richt ik me op het verbinden van agro ecologische initiatieven. Door middel van organisatie van De dag van het Rijke Landschap en coördinatie van een voedselbosnetwerk in Gelderland draagt de stichting bij aan beeld- en cultuurvorming van het landschap van de toekomst.

Chantal-van-Genderen-permacultuur-docent

docent

permacultuur & voedselbos

Naast mijn eigen programma voor beginners en gevorderden geef ik ook gastlessen voor o.a. de Stichting Permacultuur OnderwijsCircle Ecology en Natuur en Milieu Gelderland  Inmiddels is dit netwerk van studenten en oud-studenten flink aan het groeien. En daarmee wordt Nederland steeds rijker aan optimistische aarde-herstellende pioniers.

Stichting Agro Ecologie Gelderland

initiatiefnemer

de oogstbrigade

Met de Oogstbrigade verwerken we overvloed uit intacte ecologische teelt-systemen. Daar maken we bewaarbare producten van vanuit een natuurvoedingskundige visie. 

Landschapsbiografie Brummen

redacteur

Landschapsbiografie

De landschapsbiografie Brummen is een lofzang op de verschillende landschapszones van de gemeente Brummen. In losse cahiers worden de identiteit, de beleving, het gebruik, de biodiversiteit en de toekomst van het landschap beschreven.  Door mijn bijdrage in de redactie en als fotograaf ben ik me hier nog meer thuis gaan voelen.

voedselboscursus

redacteur

permacultuur magazine

Tussen 2015 en 2021 ben ik als redacteur betrokken geweest bij het Vlaams Nederlandse Permacultuur Magazine Het blad is tot stand gekomen vanuit de permacultuur gemeenschap, door crowdfunding en de inzet van vele vrijwilligers.

“Chantal is een erg prettige samenwerkingspartner o.a. vanwege haar grote respect voor diversiteit. Ik heb veel goede gesprekken met haar over de transitie naar een volhoudbare samenleving. Chantal is er goed in om mij te helpen uit te zoeken wat ik nodig heb.”

Maranke Spoor
Stichting Permacultuur Onderwijs

connect

Kruidenthee drinken?

Geïnteresseerd in een rondleiding in het voedselbos, permacultuur advies of een samenwerking? Ik ontmoet je graag.