oogstbrigade

BLOG: oogstbrigade

by | Jun 10, 2023

De Oogstbrigade heeft iets van een agrarische vorm van ‘dumpster diving’. Gebaseerd op de permacultuur principes ‘Obtain a yield’ en ‘Produce no waste’ waarbij we verspilling willen tegengaan. 

In voedselbossen worden veel gewassen niet of minder geoogst omdat er nog onvoldoende kennis over is. Op tuinderijen is na de oogsttijd niet alles van het land maar is het handmatig oogsten van restanten te inefficiënt. Dan worden de overgebleven -maar vaak nog goede- gewassen ondergewerkt zodat dit weer in de kringloop van voedingsstoffen kan worden opgenomen. Het bed is dan weer vrij om nieuwe planten in te zetten.

 

 

oogstbrigade 2023

Groenten redden

 

Maar voor het zover is komt de Oogstbrigade langs. We ‘redden’ de overgebleven en nog goede groenten en vruchten om er vervolgens mee te experimenteren in de keuken.

We gaan uit van wat het moment biedt, een mix van vertrouwde (éénjarige) en nieuwe gewassen. Technieken als drogen, wecken, fermenteren en zouten gebruiken we vanuit een natuurvoedingskundige invalshoek. Stukgekookte groenten uit ‘de weck’ willen we niet terug halen. De verhalen die we daarover van onze ouders hoorden klinken niet aanlokkelijk, en veel voedingswaarden gaan dan bovendien verloren. Ook zoeken we geen toevlucht tot suikerbom verwerkingen. Gelukkig zijn veel bewaartechnieken en receptuur goed aan te passen naar een gezonde leefstijl, en fermentatie is zelfs voedingswaarde verhogend.

 

oogstbrigade

 

Lokaal en duurzaam

We richten ons op het ontwikkelen van bewaarbare producten voor de wintervoorraad. Deze krijgen een lokale ‘cultuur’ mee, geplukt in de buurt, gered van verspilling, volrijp en vers verwerkt met aandacht.

Hoeveel we kunnen maken hangt dus af van wat beschikbaar is. Verder experimenteren we met voedselbos oogst van de toekomst door al hazelnootcrackers, kastanjecreme en andere toepassingen met noten te maken.  Zo vullen we onze voorraadkast met o.a. eigen bouillons en kruidenmelanges en voedingsdichte supergreens.

In de eerste instantie vooral voor eigen gebruik (Oogstbrigade team en tuinderij) maar waar het kan delen we natuurlijk onze technieken, werkwijze en producten met belangstellenden. We werken daarom graag met stagiairs natuurvoedingskunde en vrijwilligers samen voor oogst en verwerking.

 

oogstbrigade fermentatie

 

Terug naar de voorraadkelder

 

Op deze manier kunnen we onze afhankelijkheid van supermarkten en hun aandeelhouders een beetje terugdringen. Net zoals vroeger zouden rijk gevulde kelders vanzelfsprekend moeten zijn, en dan niet met gestandaardiseerde fabrieksvoeding maar juist met zorgvuldig samengestelde gerechten van eigen (gifvrije) oogst. Eten uit een ecosysteem en niet uit een industrie.

 

 

We oogsten op dit moment regelmatig in voedselbos Nieuwe Erven in Brummen en bij Permacultuur tuinderij De Veldhof in Joppe. Heb je ook overvloed? Neem gerust contact met ons op.

 

oogstbrigade