Oogstbrigade Workshop

OOGSTBRIGADE CURSUSDAG

by | Feb 5, 2024

 

zaterdag 14 september 2024   of   vrijdag 11 oktober 2024

 

 

Als oogstbrigade willen we verspilling tegen gaan en verwerken we overvloedige oogst met oog voor de voedingskundige waarden van de gewassen! Dus geen door-geweckte groenten maar verschillende technieken voor spannende smaken. Daarbij proberen we energiebewuste vormen van conserveren te gebruiken.

 

CURSUSDAG BEWAARTECHNIEKEN

Waarom zouden we al die moeite doen? En hoe conserveer je met behoud van voedingswaarden, of zelfs toename daarvan? Deze cursusdag gaat over het bewaren van voedsel maar ook over het kiezen voor een gezonde, natuurlijke leefstijl en het opbouwen van gemeenschap. We gaan kort in op de verschillende effecten van industriële voedselverwerking, welke daarvan wenselijk zijn maar ook welke nadelen er aan kleven.  We delen kennis uit natuurvoedingskunde, geïnspireerd door permacultuur principes.

 

Introductie Permacultuur

WAT GAAN WE DOEN?

Op deze inspiratiedag leren we je om oogst te bewaren en geven we een inkijkje in een overvloeds-mindset. We gaan in op de kwaliteiten van de éénjarige planten ( waar minimaal 90% van ons huidige voedingpatroon uit bestaat) en van meerjarige planten zoals we vinden in intacte ecosystemen zoals voedselbossen. We leggen uit hoe zelf geconserveerde voeding gezondheidswaarden kan behouden of zelfs kan verhogen.

Daarnaast geven we demonstraties van technieken (drogen, fermenteren, wecken) en maken we samen een fermentatie. (Maar geen zuurkool, beloofd!) Tijdens de lunch zullen we de resultaten van de verschillende technieken meteen proeven.

Introductie Permacultuur

DOCENTEN

Deze cursus werk ik samen met Lies Rutten, zij is kok en studeerde diëtetiek. Lies heeft jarenlange ervaring met het bereiden, verwerken en kweken van haar eigen ingrediënten. Lies is ook permacultuur ontwerper en verbonden aan voedselbos Nieuwe Erven. We vinden elkaar in onze visie vanuit de natuurvoedingskunde, kruidenkennis en gebruik van wilde planten en meerjarige teeltsystemen. Samen zijn we actief als de Oogstbrigade.

 

Aanmelden

Datum:

Cursusdag #1: zaterdag 14 september 2024

of

Cursusdag #2: vrijdag 11 oktober 2024

Tijdstip: 10:00-16:00 uur

 

Locatie:

Maakplaats de Villa in Brummen

 

Investering:

85 euro of 80 florijnen*  inclusief proeverij lunch

 

Tickets:

Bestel hier direct tickets door digitaal af te rekenen:

Ik schrijf me in voor Cursusdag #1: zaterdag 14 september 2024

Ik schrijf me in voor Cursusdag #2: vrijdag 11 oktober 2024

 

 

* Betaal je liever contant of met florijnen? Dat kan ook. Neem in dat geval even persoonlijk contact met me op.

Cursusdag Oogst bewaren