Beeldcredit de wilde podcast

PODCAST: De wilde school

by | Dec 6, 2023

 

Najaar 2023 

 

Ik was onlangs te gast bij Marin en Maarten van De Wilde School. Via dit podium besteden zij aandacht aan het verwilderen van je leefstijl. Door middel van natuurlijke ritmes, wilde planten en de bodem leren we hoe alles in verbinding met elkaar staat. Het werd een mooi gesprek in de breedte.

 

Klik hier voor de podcast

Klik op bovenstaande afbeelding om de podcast te beluisteren.

Marin Leus, De Wilde Podcast:

 

Chantal is permaculturist, voedselbos ontwerper, natuurgeneeskundige, kruidenkundige en kunstenaar. Ze geeft permacultuur- en voedselbosontwerp cursussen, workshops (bijvoorbeeld hoe kun je je oogst verwerken of je voorbereiden op de koude winter), is kartrekker van het openbare voedselbos Nieuwe Erven in Brummen en ontwikkelaar van de transitie van een gangbare boerderij naar een agro ecologisch landgoed van 22 hectare.

De wilde podcast

Ik ken Chantal uit de fotografiewereld, waarna we beide permacultuur en voedselbossen hebben ontdekt. Het gesprek gaat alle kanten op, maar de kern is de natuur.

Bijvoorbeeld hoe je met kunst een verbeelding kan maken van hoe de wereld van morgen eruit kan zien, dat de kunstacademie een basisopleiding voor iedereen zou mogen zijn, hoe ze in 2011 de permacultuur opleiding (PDC) deed en dit haar wereld veranderde, hoe ze in kleine, maar zekere stapjes van Amsterdamse stadsvrouw naar een permacultuur inspirator is gegaan. Hoe het begon met stadslandbouw en verder evolueerde naar een eigen stukje grond waar ze permacultuur in de moestuin in heeft gezet.

Over de beeldredactie van het Permacultuur Magazine, en de transitie van mais en weideland naar het openbare voedselbos Nieuw Erven. Dat koks de nieuwe kunstenaars zijn en nieuwe smaken en ideeën mogen ontwikkelen met voedselbos producten. Het eten op gevoel, kun je voelen wat je lichaam nu nodig heeft? En welke bomen of planten komen in je leven op je pad? Wat hebben ze jou te vertellen?

Verder hebben we het nog over de monocultuur van waarde: sociaal, ecologie, klimaatadaptie zijn ook waarde. Hoe een week van Chantal eruit ziet en ze jonge vrouwen begeleid en empowered.

‘Als je doorgaat in de ratrace hoor je de fluisteringen niet van de natuur.’

 

De wilde podcast