kruiden oogst voedselbos

Zomer Workshop Oogst!

by | Jul 24, 2020

Oogsten in het voedselbos in Brummen

 

Deze zomer zal ik elke week* eetbare of bruikbare planten en kruiden oogsten in het voedselbos Nieuwe Erven in Brummen. Elke bijeenkomst staan minimaal 2 planten centraal. Iedereen die dat leuk vindt kan aansluiten door zich van tevoren aan te melden.

We leren bekijken vanuit de permacultuur welke functies bepaalde planten hebben in het voedselbos, en welke functies ze in je eigen tuin kunnen hebben. Ook leren we over het traditionele gebruik en of er verhalen zijn waar de plant een rol in speelt. Ik laat me daarbij inspireren door de tradities van oorspronkelijke Hawaiiaanse bevolking. Dit natuurvolk heeft op een andere manier relaties met de natuur opgebouwd dan wij in het westen gewend zijn. Verder deel ik  kennis die ik als natuurvoedingskundige en vanuit de kruidenkunde heb geleerd.

 

De planten echt leren kennen

 

In tegenstelling tot de meeste wildpluk-wandelingen, behandelen we hier enkele planten per keer in omdat het doel is om de plant grondig te leren kennen. Vlak van tevoren bepaal ik op wie we ons gaan richten, dus dat vraagt om een open en nieuwsgierige instelling. Laat je verrassen!

Welke plant laat zich op dat moment zien in het voedselbos? Wat kan de betekenis voor jou persoonlijk zijn dat juist deze plant(en) nu onder jou aandacht worden gebracht?

In deze wekelijkse zomerbijeenkomst zullen we zowel je linker als rechter hersenhelft betrekken, en je zintuigen op scherp zetten. Beschouw het als een mindful manier om te te leren. Soms zullen we ter plekke iets maken met de plant, bijvoorbeeld een zalf-olie, kruidenazijn, een tinctuur of een elixer óf we oogsten voor verdere verwerking thuis.

Na de bijeenkomst kun je de planten extra goed herkennen, waardoor deze je bij een volgende ontmoeting als oude bekenden zullen opvallen.

 

(lees verder onder de foto)

 

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen

Aanmelden

Locatie:

Ontmoetingsplaats Voedselbos Nieuwe Erven, Stroomdal in Brummen

Wanneer:

Elke vrijdag in de zomer:  14 augustus, 21 augustus en 28 augustus

Tijdstip:

10:30-12:00 uur

Aanmelden:

Het is geen serie, dus je kunt gewoon per keer  aanmelden.  

Kosten:

12,50 euro Benodigdheden zijn inbegrepen.

 

 

* Bij harde regen of temperatuurverwachting boven 30C gaat de bijeenkomst niet door.

 

 

“In de natuur is alles relationeel. Het is hoog tijd dat wij onszelf weer betrekken in die relatie, dat we de planten, bomen, dieren en elementen om ons heen weer beschouwen als oude bekenden. Dat we ons niet langer afgescheiden maar verbonden voelen met onze directe omgeving. In relatie met alle levende wezens die we daarin aantreffen”

 

 

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen