(detail)Full Moon Yellow- Hanna Mattes

Expositie: The Lunar System door Hanna Mattes

by | Jun 8, 2020

Een persoonlijk universum van kunstenaar Hanna Mattes (1980) Deze zomer te zien bij Earth Based Art Space, Zaadmarkt 94 in Zutphen.

Opening: Vrijdag 26 juni 2020 17-19 uur

Info in English click here

Licancabur-Burning-by-Hanna-Mattes

Persbericht

 

Kan de Zon een vriend zijn en Mars een geliefde? Danst de Maan eeuwigdurend met andere planeten? Vanuit een onschuldige, speelse manier om haar wereld te ordenen verbond Hanna Mattes al op jonge leeftijd de mensen om haar heen met hemellichamen.

Later ontdekte zij tijdens beeldende verkenningen in de Atacama woestijn in Chili een grote verwantschap met de Inheemse Licanantaí die in duizenden jaren oude mythologieën de hemellichamen ook verbonden met hun relaties met het land en met elkaar.

Dit inspireerde Hanna om haar persoonlijke universum uit te werken in analoge fotografische beelden van deze woestijnlandschappen.  Daarna bewerkte zij ze met inkt. Zo ontstond er telkens een uniek beeld door de chemische reactie van de inkt op de fotografische emulsie.

In de publicatie “The Lunar System” koppelt ze haar observaties in poëzie en beeld aan een periode in haar leven waarin een belangrijke liefdesrelatie zich transformeerde. Daarmee veranderde de samenhang van haar persoonlijke universum. Het werk raakt menselijke waarheden die universeel blijken te zijn.

De tentoonstelling met enkele beelden uit The Lunar system en de publicatie zijn te zien bij:

 

Earth Based Art Space   Zaadmarkt 94   Zutphen

 

Tijdens de opening kan het werk in kleine samenstelling van bezoekers worden bekeken, de kunstenaar is aanwezig om eventueel toelichting te geven. Gedurende de zomer is ‘The Lunar System’ op afspraak te bezichtigen. In augustus zal Hanna Mattes samen met cellist Ernst Reijsiger een live performance geven. Wil je daarvan op de hoogte worden gehouden, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht zodra daarover meer bekend is.

 

Earth Based Art Space is een initiatief van Chantal van Genderen Permacultuur Ontwerp & Advies en Bureau van Goor Financiële diensten. Zij bieden op Zaadmarkt 94 ruimte voor vernieuwende groene projecten en natuur geïnspireerde kunst die bijdragen aan het herstellen van onze relatie met de aarde. De tentoonstelling was dit voorjaar te zien bij Galerie Lauwer in Den Haag en zal vanaf het najaar verder reizen naar Berlijn, Finland en London.

Traveling Spirit_Atacama - Hanna Mattes

Beelden van boven naar beneden: Full Moon Yellow (detail), Licancabur Burning, Travelling Spirit Atacama.