Permacultuur Introductie

Permacultuur introductiedagen

by | Jan 28, 2023

 

Nieuwe data eerste helft van 2023:

10 juni (Brummen)  6 juli (Amersfoort) 16 september (Brummen)

 

Misschien ben je nieuwsgierig wat permacultuur precies is en wat het voor je kan betekenen. Onderdeel worden van de oplossing en het meewerken met de natuur zijn zinnen die je vaker hoort wanneer het over permacultuur gaat. Maar het is nog rijker dan dat!

Daarom organiseer ik dit voorjaar losse introductie dagen in het voedselbos Brummen. Zo kun je in een natuurlijke, ongedwongen sfeer kennis maken met permacultuur als ontwerp techniek.

Overweeg je een permacultuuropleiding te gaan volgen of ben je erg benieuwd naar permacultuur in een stedelijke omgeving dan zijn de bijeenkomsten in de WAR in Amersfoort in 2023 een goede kennismaking. (11 maart en 6 juli)

 

Wat is dat dan, permacultuur?

Permacultuur ontwerp maakt onderdeel uit van een verandering die van onderuit de samenleving is opgepikt en waarbij welvaart, gezondheid en welzijn voor mens en planeet hand in hand gaan. Je kunt het eigenlijk niet in één zin beantwoorden, en dat is er ook zo leuk aan.

Waar de afkorting eerst verwees naar permanente agricultuur is het gaandeweg verandert in een groter perspectief en is permanente cultuur passend. Er is steeds meer erkenning voor permacultuur als ontwerp instrument in Nederland.

 

Reacties van andere deelnemers:

 

‘Het voelt een beetje als thuiskomen. Waarom leren we dit niet op school?’

‘Ik had de hele dag door momenten met kippenvel, alle puzzelstukjes vallen in elkaar’

‘Ik probeerde mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken, dat voelde zo verstikkend. Maar nu zie ik opeens in dat het ook anders kan, en beter. Dat lucht zo op!’

‘Je enthousiasme is aanstekelijk. Ik heb me geen moment verveeld en heb eigenlijk alleen maar honger naar meer’

‘Zo’n voedselbos zou elke buurt eigenlijk moeten hebben’

Geen quick fixes

Zonder standaard of quick fixes en dogma’s zal elk permacultuur ontwerp er anders uit zien. Het is dus een creatieve manier om met de natuur samen te werken en daar van te leren.

Deze introductie gaat over het verbouwen van voedsel maar ook bij het kiezen voor een gezonde, natuurlijke leefstijl en het opbouwen van gemeenschap.  Permacultuur principes zijn daarnaast toe te passen op maatschappelijke projecten, organisaties en persoonlijke ontwikkeling.

Introductie Permacultuur

 

Aanmelden

 

Data:

Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden:

 

– Zaterdag 10 juni: 10:30-16:00 uur (Brummen, openbaar voedselbos Nieuwe Erven)

-Donderdag 6 juli: 10:30-16:00 uur (Amersfoort, stedelijke broedplaats de WAR)

– Zaterdag 16 september: 10:30-16:00 uur (Brummen, voedselbos Nieuwe Erven)

 

Investering:

85 euro óf 75 florijnen*

 

Locaties:

VOEDSELBOS BRUMMEN

De introductiedag  op 10 juni vindt plaats in het voedselbos in Brummen. Met 5 jaar oud één van de eerste voedselbossen in de openbare ruimte. Je kunt hier goed ervaren hoe je  permacultuur niet alleen toepast bij het ontwerpen van beplanting maar ook hoe dit op sociaal gebied ingezet kan worden. Goed aangelegde voedselbossen gebruiken veel permacultuur technieken, dus je kunt meteen in de praktijk zien hoe dat werkt.

STEDELIJKE BROEDPLAATS AMERSFOORT

Op 6 juli 2023 vindt de dag plaats in Amersfoort in culturele en creatieve broedplaats De War. Dit initiatief is een cultureel sociaal project waarin permacultuur ontwerp terug komt. Zowel in de zich ontwikkelende stadstuin als in de sociale structuur zijn ontwerpkeuzes terug te vinden. Een inspirerend voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is.

Deze bijeenkomst geef ik voor de gelegenheid samen met gewaardeerde collega Maranke Spoor van de Stichting permacultuuronderwijs. De WAR is de thuisbasis van deze stichting, ze beheren ook de transitie bibliotheek. Mocht je de jaaropleiding van Maranke overwegen, dan is dit alvast een mooie kennismaking. Maar ook als op zichzelf staande ontmoeting is dit een fijne dag.

Aanmelden of informatie:

Voor vragen en aanmeldingen kun je een bericht sturen

 

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen

* Florijnen: Betalen met lokale valuta zorgt voor het versterken van de lokale economie, er gaat geen geld verloren aan rente en de waarde en manier van gebruik is verder gelijk aan de euro. Afstand nemen van een monocultuur in waarden (waarbij je de euro als monocultuur kunt zien) is een mogelijk onderdeel van de oplossing, voortvloeiend uit een permacultuur mindset.

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen