Wat is een natuurlijke leefstijl?

je leven veranderen met Permacultuur?

by | Jun 29, 2023

Een meer natuurlijke leefstijl, mooi idee maar wat betekent het?  Leefstijlwinkels weten er wel raad mee; tropische planten in huis, rotan en bamboe, plantenhangers van macramé en balkon met kruidenplanten. En als je écht goed bezig bent ook nog ergens een moestuin voor je sla planten.

Maar is dat wel de weg naar herstel? Levert zo’n leefstijl wel het antwoord op een vastgelopen systeem van consumeren en conformeren? Waarom zoeken steeds meer mensen een uitweg uit de dominante cultuur van ‘altijd aan staan’. Geven ze aan genoeg te hebben van het digitale infuus om je identiteit te bestendigen. Misschien is je kamerplant het begin van je reis, maar hoe kun je doorpakken?

 

veranderen en kansen herkennen

Meer leren over natuurlijke systemen met permacultuur betekent dat je je eigen vitaliteit vergroot. Je veerkracht neemt toe en de stress wordt minder. Permacultuur stond voor ‘permanente agricultuur’ maar dat is in de loop der tijd steeds meer naar ‘permanente cultuur’ verschoven.

Zelf heb ik de afgelopen 15 jaar enorme veranderingen doorgemaakt. Imiddels heb ik ander werk in een andere woonplaats, en ik heb mijn gezin daarin mee genomen. Ik weet daarom wat je tegenkomt tijdens zo’n transitie, het begint met de eerste (kleine) stappen en op een bepaald moment kantelt alles. Ook al lijkt dat onmogelijk aan het begin. Gaandeweg ben ik zo enthousiast geworden over de oplossingsgerichtheid van permacultuur, dat ik nu voedselsystemen aanleg en allerlei soorten mensen meeneem naar het voedselbos om zichzelf terug te vinden.

 

 

‘Ik probeerde mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken, dat voelde zo verstikkend. Maar nu zie ik opeens in dat het ook anders kan, en beter. Dat lucht zo op!’

(deelnemer aan introductiedag permacultuur)

 

 

Natuurlijke leefstijl

terug vinden van optimisme

 

Deze tijd vraagt veel van ons. We struikelen van de ene crisis in de andere. Het is overweldigend en je kunt je hoofd om minder laten zakken. Misschien herken je het gevoel te wachten op mensen die het vast beter overzien dan jij, en voor verandering gaan zorgen.

Eigenlijk best een riskante ontwikkeling,  dat kan er juist voor zorgen dat leiderschap gevraagd wordt van mensen die het net zo min overzien, maar wel hechten aan leiderschap posities. Dat zien we toch te vaak gebeuren, herhalen we dat patroon of staan we zelf eens op?

De kunst van permacultuur is dat je eigen leiderschapspositie in je leven herstelt (of zelfs voor het eerst in je leven gaat ervaren). Je ontwerpt een systeem dat optimisme voedt en jou terug zet op de plek waar je hoort: als waardevol onderdeel van een levengevend ecosysteem waarbij overvloed natuurlijk is en schaarste tijdelijk.

Kruiden Oogst Sint Janskruid chantalvangenderen

van vooral doen naar vooral zijn

Permacultuur dus,  als ontwerpsysteem van oplossingen. Wanneer je groene vingers hebt kom je zeker aan je trekken, er valt zoveel te winnen binnen onze voedselvoorziening.  Maar je hoeft niet eens zelf een voedselbos aan te leggen of met een moestuin aan de slag. Alleen al door te leren hoe het land jou voedt zorg je beter voor jezelf en de mensen om je heen.  En dat gaat dus niet per se over biologische groenten kopen, minder vlees eten of zonnepanelen op je dak. Dat is veel te beperkt, het is veel creatiever dan dat!

Permacultuur laat zien welke bewuste keuzes je kunt maken om bij te dragen aan een hele reeks maatschappelijke uitdagingen. En nee, je hoeft daarvoor deze keer eens niet de hele tijd van alles te DOEN maar vooral meer jezelf te durven ZIJN.

Daarom hoop ik dat steeds meer mensen leren over permacultuur. Door zelfstudie, via mij of via gewaardeerde collega’s: net wat bij je past.

Maar je bent gewaarschuwd:  je leven kan totaal veranderen!

 

 

Introductie Permacultuur